Ostropest – możemy łatwo odbudować swoją wątrobę

Ostropest plamisty (Silibum marianum, Asteraceae)

Święty oset

Oset św. Marii

Mleczny oset

 

Dlaczego warto stosować ostropest?

Wątroba jest organem, który usuwa z naszego ciała szkodliwe dla nas toksyny. Od właściwej pracy wątroby uzależnionych jest ponad 5 tysięcy funkcji życiowych i ponad 500 procesów chemicznych, zachodzących wewnątrz ludzkiego ciała. 

 

Surowcem farmaceutycznym są owoce (niełupki) ostropestu, które zawierają SULIMARYNĘ (zespół flawonolignanów). Sulimaryna ma wiele drogocennych właściwości:

  • działa ochronnie na błonę śluzową żołądka
  • działa ochronnie na komórki watroby
  • pomaga przy zatruciach chemikaliami oraz silnymi toksynami
  • chroni mózg przed stresem antyoksydacyjnym

Dzięki zawartości sulimaryny – ostropest możemy stosować w leczeniu wielu schorzeń wątroby:

  •  wirusowych zapaleń wątroby typu A, B, C
  • kamicy żółciowej
  • marskość wątroby
  • zaburzenia na tle cukrzycowym
  • łuszczyca
  • endometrioza
  • niedokwaśności soku żołądkowego
  • osłona wątroby w chorobie alkoholowej
  • detoksykacja organizmu
  • chemioterapia
  • długotrwałe kuracje antybiotykowe
  • poprawa kondycji skóry

Źródło: Protective effect of silymarin on oxidative stress in rat brain


Ponieważ wątroba jest bardzo ważnym organem – dbajmy o nią poprzez codzienną suplementację ostropestem. Nawet jeżeli w danym momencie nam nic nie dolega – warto profilaktycznie przyjmować do cenne zioło. Dzięki wspomaganiu pracy naszej wątroby – pomożemy całemu organizmowi.

Stosowanie:

2-4 łyżeczki dziennie (rozdrobnione, zmielone w młynku ziarno) przez okres 3-5 miesięcy. Najlepiej jak ta porcję dodamy do jogurtu. Zaparzać możemy w ostateczności – pod wpływem gorącej wody, ziarna tracą część właściwości zdrowotnych.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close