Czarnuszka – lek na wszystko oprócz śmierci

Małe ziarenka – wielka moc!

 

Nigella Sativa

Czarnuszka siewna

Czarny kumin

Kmin indyjski

 

 

Najstarsze wzmianki na jej temat znajdziemy w Biblii, gdzie w przypowieści o siewcy (Iz 28, 23-29),  można dowiedzieć się, ze czarnuszka była uprawiana na równi z jęczmieniem i prosem. Również zioło to stosowane było w starożytnym Egipcie ( dlatego tez nazywana jest złotem faraonów), a fiolka z olejem i nasiona znalezione były nawet w grobowcu Tutenchamona . Jak widzimy znana jest ludzkości od minimum 4 tysięcy lat.

Na przestrzeni wieków poznane zostały jej szerokie właściwości:

  • przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne
  • antynowotworowe
  • przeciwgorączkowe
  • antyoksydacyjne
  • zmniejsza ciśnienie krwi
  • ochronne
  • detoksykujące

 

Swoje właściwości czarnuszka zawdzięcza następującym składnikom:

  • białkom (20% zawartości)
  • kwasom tłuszczowymi olejom (35%-45% zawartości)
  • węglowodanom (35% zawartości)
  • fosfolipidom i fitosterolom
  • alkaloidom (takim jak: nigellina, nigellamina, nigellidyna, nigellicyna – rzadko występujace w świecie roslin)
  • flawonoidom i saponinom
  • witaminom A, E ,F ,B1, B3, B6
  • biotynie
  • minerałom (cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, potas, sód)

 

Czarnuszka – lek na raka?

To, że czarnuszka posiada ogromne właściwości lecznicze uznane zostało również w środowisku medycznym, gdzie na posiedzeniu Amerykańskiego Towarzystwa Walki z Rakiem podana została informacja, że nasiona tego ziela mogą być zastosowane podczas leczenia raka trzustki. Badania były przeprowadzane przez zespół naukowców z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona. Uczonym za przedmiot badań posłużyły zwierzęta laboratoryjne. Zaobserwowano, że u 67% zwierząt (w przypadku podawania nasion czarnuszki), guz nowotworowy uległ znacznemu zmniejszeniu. Ponadto dzięki zastosowaniu tego ziela, zmniejszyła się ilość przerzutów i osłabieniu uległ stan zapalny w obrębie trzustki.

Stosowanie- 10 ziaren dziennie

Można stosować zarówno wewnętrznie (w postaci całych lub zmielonych ziarenek albo oleju – ważne aby był tłoczony na zimno!) i zewnętrznie (olej na włosy lub skórę). Dobrze sprawdza się jako przyprawa np. do pieczenia chleba, może stanowić zamiennik pieprzu (w postaci zmielonej). Olej jak i zmielone ziarna można dodawać do sałatek, sosów, zup – zależny od naszej inwencji.

You may also like...

3 komentarze

  1. Magda napisał(a):

    Bardzo fajny wpis. Sama stosuję olej z czarnuszki na wypadanie włosów i faktycznie jest znaczna poprawa.

  2. Terka napisał(a):

    Czarnuszka jest niezastąpiona. Musze znowu kupić olej .. szkoda tylko, ze jest dosyć drogi ..

  3. gość napisał(a):

    ja olej z czarnuszki dodaję do sałatek, na kanapkę. Ma trochę dziwny, metaliczny smak i zapach ale można się przyzwyczaić.. Ważne, ze jest bardzo zdrowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close