CANIHUA – andyjskie ziarenka na odchudzanie

Canihua (czyt. ‚kaniłła’) to roślina pochodząca z Peru i Boliwii. Uprawiana jest w sposób tradycyjny na trudnodostepnych terenach skalistych, wysokogórskich. Jest to zboże  podobne do komosy ryżowej ale o wiele bogatsze w prozdrowotne właściwości.

Przede wszystkim jest to zboże BEZGLUTENOWE, dzięki czemu może być spożywane przez osoby nietolerujące glutenu lub chore na celiakię.

Canihua jest bardzo bogata w mikroelementy ważne dla naszego zdrowia:

  • żelazo – 8mg w 100g  (100 g tego zboża pokrywa dzienne zapotrzebowanie na żelazo w 60%)
  • kwas foliowy – 246 µg w 100 g (szczególnie polecany kobietom w ciąży)
  • błonnik pokarmowy – 15g w 100g (ułatwia trawienie, oszczyszcza organizm)
  • białko roślinne – 15g na 100g. Białko to w swoim łańcuchu zawiera lizynę  – aminokwas egzogenny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu (WAŻNE: aminokwas ten wiąże się z ołowiem i przyspiesza usuwanie go z organizmu. Dlatego w dobie smogu i zanieczyszczeń lizyna jest nam bardzo potrzebna)
  • flawonoidy – antyoksydanty niszczace wolne rodniki!
  • wapń
  • fosfor
  • cynk
  • witaminy z grupy B
  • sód – 0,01g na 100g

Charakteryzuje się również niską zawartością tłuszczu a węglowodany są węglowodanami złożonymi

Nasiona canihua zalecane są osobom stosującym dietę odchudzającą, poddającym się intensywnemu wysiłkowi fizycznemu, osobom chorym na cukrzycę, miażdżycę, nowotwory, nadciśnienie tętnicze i osobom nietolerującym glutenu.

 

Jak można spożywać ziarna Canihua?

  • gotować w całości i używać w formie kaszki
  • wykorzystywać jako nadzienie/farsz, do sałatek
  • zmielone dodawać do ciasta na wafle/naleśniki
  • zmielone zmieszać z mlekiem – może zastępować kakao

 

Źródło:

1. Studies on the Constituents of Canihua seeds. Isolation and Characterization of Two New Flavonol Glycosides. L. Rastrelli, P. Saturnino, O. Schettino, A. Dini, J. Agric. Food Chem. 1995, 43, 2020-2024
2. The effect of Canihua on haemoglobin levels and iron status of rural women in risk of anaemia in Pono (Peru) W.K. Novak, A. Mujica, A. Vogl, C.R. Jacobsen. Conference paper, 2002

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close