Apiterapia – słodkie zdrowie – wykład prof. dr hab Ryszarda Czarneckiego

Apiterapia to gałąź medycyny alternatywnej, w której wykorzystuje się produkty pszczelarskie, w tym miód, pyłki, propolis, mleczko pszczele i jad jadalny.

Jak udowadnia prof Czarnecki – właściwości lecznicze produktów pszczelarskich są ogromne.


Swoje właściwości miód zawdzięcza zawartości poniższych  mikroelementów:

  • potas,
  • chlor,
  • fosfor,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • molibden,
  • mangan,
  • kobalt

oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowemu, pantotenowemu i biotynie.


Miód – właściwości lecznicze 

(Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl)

  • przyspiesza gojenie się ran
  • zmniejsza ryzyko powstania bliznowców
  • leczy wrzody żołądka (szczególnie nadaje się do tego miód manuka pochodzący z Nowej Zelandii)
  • działa przeciwbiegunkowo
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • hamuje procesy miażdżycowe
  • leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych
  • jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem
  • koi nerwy, działa nasennie
  • jednocześnie pobudza do pracy mózg (dzięki glukozie, która jest paliwem dla szarych komórek).

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close